Massage voor de oudere hond

U kunt met massage heel veel voor uw oudere hond betekenen.

De massage werkt door op alle lagen van het lichaam:

 

Huid:

Voor de oudere hond is het belangrijk om de aanmaak van nieuwe huidcellen en het loslaten van oude, dode huidcellen te stimuleren. Er ontstaat door de massage ook een betere warmteregulatie.

 

Bindweefsel:

Massage brengt het onderhuidse bindweefsel in beweging, hierdoor stimuleer je de doorbloeding waardoor regelmatige verversing in de lichaamscellen optreedt. De massage zorgt er voor dat het afweersysteem op peil blijft door het werken op de  bloedvaten wat de afvoer van lymfe stimuleert. Ook ondersteun je het immuunsysteem. Bij zachte aanrakingen kun je eventuele pijn verlichten bij de oudere hond. Met massage kun je verklevingen losmaken en het littekenweefsel ondersteunen door de circulatie in de omliggende gezonde weefsels in beweging te brengen. De aanrakingen prikkelen de uitlopers van het perifere zenuwstelsel, deze prikkels worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel wat diverse lichaamsprocessen in beweging brengt. Voor de oudere hond kan dit vooral prettig zijn voor de warmteregulatie, het verwerken van pijnprikkels en het behouden van lichaamsbewustzijn. Tevens biedt het ontspanning van het onderhuidse bindweefsel, de organen, de spieren en de gewrichten. En het heeft een positieve invloed op de werking van de diverse organen.

 

Spieren:

Massage heeft een ontspannend effect op de spieren waardoor de afname van spierweefsel minder snel gaat en de spieren soepel en fit blijven. Met stevigere technieken maak je het spierweefsel los en schoon je het op. Het effect hiervan is dat de spierdoorbloeding en de spiertonus verbeterd worden. Aanrakingen en massage wekken de spierrekkingsreflexen op. Deze reflexen zijn erg belangrijk omdat de samentrekking de stofwisseling in de spier bevordert en de afvoer van afvalstoffen verbetert.

 

Gewrichten:

Door de spieren van de oudere hond soepel en fit te houden worden ook de gewrichten beter ondersteund. Alleen warmte geven of zacht de huid liften kan al effect hebben en soms ook pijn verlichten bij bijvoorbeeld honden met artrose. De aanrakingen en massage bevorderen ook het soepel houden van de gewrichten.

 

Samengevat kan massage bij de oudere hond ingezet worden bij:

  • Stramme bewegingen of stijve spieren
  • “opstart problemen”, moeilijk opstaan of op gang komen
  • Gewrichtsproblemen zoals o.a. artrose, HD, ED, OCD, Spondylose
  • Het verkrijgen van meer informatie over je hond, zijn er probleemgebieden of aandachtspunten om in de gaten te houden?
  • Pijn
  • Sneller herstel- of genezingsproces
  • En natuurlijk als een heerlijk ontspanningsmoment voor je hond.