Acupressuur en TTouch

 

Ik heb 2 hele interessante cursussen gevolgd, Acupressuur en TTouch. Zowel het energetisch ondersteunen door middel van acupressuur als de extra technieken en de bandages vanuit de TTouch vind ik een waardevolle aanvulling om in te zetten tijdens de massages. Hierbij een korte uitleg over deze methodes:

 

Acupressuur

 

De traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat lichaam en geest één geheel zijn en werkt vanuit een energetisch denkmodel, waarbij “Qi” een belangrijk onderdeel is. Qi kan worden gezien als energie, de universele levenskracht, maar ook als het zelf genezend vermogen dat ieder mens en dier in zich draagt. Qi stroomt door een stelsel van vaten, de zogenaamde meridianen. Op deze meridianen zijn honderden punten bekend waar de energie beïnvloedt kan worden.

 

Ook vormen Yin en Yang een belangrijk principe in de Chinese Geneeswijze. Ze vormen een samenspel van tegengestelde krachten, zoals de zon en de maan, warm en koud, vol en leeg, dag en nacht. Tegelijkertijd zijn Yin en Yang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De één kan niet zonder de ander bestaan. Wanneer Yin en Yang niet in evenwicht met elkaar zijn kunnen ziektes ontstaan. Door middel van acupressuur kan het evenwicht tussen Yin en Yang weer hersteld worden, blokkades opgeheven worden en kan een tekort aan energie aangevuld worden. Dit heeft als gevolg dat het zelf genezend vermogen van de hond gestimuleerd wordt om adequaat te reageren.

 

TTouch

 

TTouch is een zachte aanrakingsmethode om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen en pijn te verlichten. TTouch is een fijne methode om samen te ontspannen.

 

TTouch bestaat uit 3 onderdelen:

 

De TTouches zijn circulaire, strijkende en liftende bewegingen die stimulerend, ontspannend, genezing bevorderend, kalmerend en bewustmakend werken. De TTouches worden met een heel lichte druk uitgevoerd en werken via de zenuwcellen in de huid direct op het zenuwstelsel. Ze ondersteunen het zelfhelend vermogen van het lichaam en er worden bepaalde stofjes (endorfinen) aangemaakt die zorgen dat we ons lekker voelen. De TTouches verbeteren het gevoel van het eigen lichaam en maken de hond zekerder in zijn bewegingen én in zijn gedrag. Het leervermogen wordt vergroot en er kunnen hierdoor blijvende positieve resultaten worden bereikt bij zowel fysieke klachten als gedragsproblemen.

 

TTouch bestaat ook uit lichaamswerk, het maken van voor de hond ongewone bewegingen van de ledematen. Hierdoor wordt de hond zich meer bewust van de mogelijkheden van zijn lichaam. Een verandering van het lichaam resulteert in een verandering van de geest. Het loslaten van fysieke spanning leidt tot het wegvloeien van mentale spanning. Het verbetert tevens de concentratie, coördinatie en balans en maakt de hond zelfbewuster en rustiger.

 

En dan zijn er de lichaamsbandages. De bandages kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor angstige honden, ter ondersteuning bij fysieke problemen of bij (op)groeiende pups. De bandages helpen de hond een beter lichaamsbewustzijn (proprioceptie) te krijgen en ze kunnen de hond kalmeren en een veilig gevoel geven. De bandages kunnen ook zinvol zijn bij honden die moeite hebben met aanrakingen of honden die erg angstig zijn. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat aanraking met lichte druk de dopamine productie verhoogt.